A táplálkozás alapvető feltétele a létezésnek, így a főzés szoros kapcsolatban áll az emberekkel.
Belegondoltál már abba, milyen kémiai folyamatok mennek végbe egy-egy étel elkészítésekor?
Vegyük példának a spagetti.
A hagymát apróra vágjuk. - közben a hagyma molekulái diffúzió által levegőbe kerülnek és ott oxidálódnak ennek következtében csípi a szemünk
A gázra tesszük a lábast és hevíteni kezdjük benne az olajat. - tökéletes égés, hő termelés
A lábasba tesszük a hagymát és a darálthúst és összepirítjuk, sózzuk. - a konyhasó ionos vegyület (NaCl) disszociációja --> nátriumionok és kloridionok
Ha lepirult paradicsompürét és vizet adunk hozzá. - keverék
Ilyenkor tesszük hozzá a további fűszereket ( bors, bazsalikom, oregánó, cukor) - hő hatására javul az oldhatóság
Ezekután már csak várjuk hogy puhára főjön a hús, hagyjuk rotyogni- a hő hatására a víz párologni kezd
és ha kellőképen felmelegedett forrni.
Az iskolában tapasztalataim szerint megfoghatatlan példákon keresztül tanuljuk a különböző folyamatokat, pedig sokszor elég lenne kimenni a konyhába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése