Translate

2022. november 16., szerda

Tudtad-e ? ~ kémia a konyhában~

 Iskolás korunk egyik rettegett tantárgya a kémia, mégis mindenütt ottvan, körülölel minket.

A táplálkozás alapvető feltétele a létezésnek, így a főzés szoros kapcsolatban áll az emberekkel. 
Belegondoltál már abba, milyen kémiai folyamatok mennek végbe egy-egy étel elkészítésekor?

Vegyük példának a spagetti.
A hagymát apróra vágjuk. - közben a hagyma molekulái diffúzió által levegőbe kerülnek és ott oxidálódnak ennek következtében csípi a szemünk 
A gázra tesszük a lábast és hevíteni kezdjük benne az  olajat. - tökéletes égés, hő termelés
A lábasba tesszük  a hagymát és a darálthúst és összepirítjuk, sózzuk. - a konyhasó ionos vegyület (NaCl) disszociációja --> nátriumionok és kloridionok 
Ha lepirult paradicsompürét és vizet adunk hozzá. - keverék 
Ilyenkor tesszük hozzá a további fűszereket ( bors, bazsalikom, oregánó, cukor) - hő hatására javul az oldhatóság
Ezekután már csak várjuk hogy puhára főjön a hús, hagyjuk rotyogni- a hő hatására a víz párologni kezd 
és ha kellőképen felmelegedett forrni.

Az iskolában tapasztalataim szerint megfoghatatlan példákon keresztül tanuljuk a különböző folyamatokat, pedig sokszor elég lenne kimenni a konyhába. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kirándulás

 Így télen mindig kissé befelé fordulok és vissza emlékezem a kedves emlékeimre. Most elkalauzollak titeket a kedven helyemre. Nógrád és hev...